Sanat, Tasarım ve Mimarlık Eğitimi Çalıştayı

Sakarya Üniversitesi
Güzel Sanatlar Fakültesi
Gizem Frit Amfisi

Sakarya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi kuruluşunda Resim, Seramik/Cam ve Geleneksel Sanatlar bölümleriyle yola koyulmuştu. Bundan üç yıl önce Görsel İletişim Tasarımı bölümümüz de eğitim hayatına başladı. Grafik, İç Mimarlık, Endüstriyel Tasarım ise fakülte çatısı altında var olan, ama henüz eğitim vermeye başlamamış bölümlerimizdi. Kısa bir zaman önce fakültemizin yoluna Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi olarak devam etmesi kararı alındı. Bu dönüşüm çerçevesinde Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Şehir ve Bölge Planlama bölümleri ilave edildi. Söz konusu süreçte fakültemiz bir yandan sahip olduğu deneyimi ve birikimi sürdürürken diğer yandan yeniden yapılanma deneyimini bir arada yaşıyor.

Disiplinler arası geçişkenliğin yükseköğretimin şartı haline geldiği günümüzde sanat, tasarım ve mimarlık disiplinlerini aynı çatı altında birleştiren bir fakülte olarak, bu alanlardaki eğitim olanaklarını, deneyimleri ve yöntemleri konunun uzmanlarıyla birlikte tartışabileceğimiz bir ortam yaratmak istiyoruz. Değişik disiplinlere sahip bölümler arası iletişimi güçlendirmek ve yeni eğitim modelleri yaratmak konusunda farklı örnekleri inceleyebileceğimiz, deneyimlerimizi paylaşabileceğimiz, karşılıklı görüş alışverişi yapabileceğimiz bir çalıştay gerçekleştirmeyi arzuluyoruz. Böylece belki de disiplinler arası, hatta disiplinler aşırı bir çerçevenin imkânlarını da tartışmayı amaçlıyoruz. Ayrıca bir Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nde öğretimin uygulamalı ve kuramsal boyutlarını mümkün olduğunca nasıl bir araya getirebileceğimizi ve ihtiyaçlar doğrultusunda nasıl şekillenebileceğimizi hep birlikte düşünmek istiyoruz.

Bu doğrultuda yukarıda genel amacını sunduğumuz çalıştayımıza sizleri de davet ediyoruz.