Ana Sayfa
Duyurular
Dr. Öğr Üyesi Gülseren İldeş'in Exlibris Çalıştayı
Dr. Öğr Üyesi Gülseren İldeş'in Exlibris Çalıştayı

Dr. Öğr Üyesi Gülseren İldeş'in Exlibris Çalıştayı

 

25-26 Mayıs  2023 te Resim Bölümü Özgün Baskı Atölyesinde Dr.Öğrt.Üyesi  Gülseren Budumlu İldeş’in  “Exlibris Çalıştayı" na izleyici olarak Üniversitemiz hocalarımız ve fakülte hocalarımız, öğrencilerimiz davetlidir.

Dr.Öğrt.Üyesi  Gülseren  Budumlu  İldeş’ in gravür  tekniğinde  uygulamalı  olarak  gerçekleştireceği Exlibris Çalıştayına Resim Bölümü  Dr.Öğretim Üyesi Şirin Yılmaz ve öğrencileri, özgün baskı hocası Uğur  Özdemir  ve öğrencileri uygulama yaparak katılımda bulunacaktır. “Exlibris Çalıştayı 25 mayıs 2023’te saat 10.00  da başlayacak, 26 Mayıs 2023 saat 16.00‘da  sona erecektir. Çinko plakalar üzerine  gravür tekniğinde yapılan  “Exlibris” çalışmaları    29-31  Mayıs 2023 tarihleri arasında   Fakültemizin Resim Bölümü koridorunda sergilenecektir.

Exlibris, (latince; kitaplardan)genellikle kitap kapağının iç tarafında veya ilk sayfalardan birinin üstünde bulunan  kitapetiketin ve sahiplik ifadesini  tanımlamak için sıkça kullanılan bir deyiştir. Sözcük olarak  ‘nın kitabı,…nın kitaplığına ait  anlamına gelmektedir. Mülkiyeti belirtir ve bir isimle devam eder. Ekslibris, kitapseverlerin kitaplarının iç kapağına yapıştırdıkları üzerinde adlarının ve değişik konularda resimlerin yer aldığı küçük boyutlu grafik çalışmalardır. Kitabın kartviziti ya da tapusudur. Ekslibris, kitap sahibini tanıtır, onu yüceltir ve kitabı ödünç alan kişiyi geri getirmesi konusunda uyarır. Bu sebeple de  önemli bir iletişim aracıdır.Estetik kaygılarla yapılan özgün yapıtlardır. Sanatı, insanın elleri arasına, kitapların içine kadar getirmektedir. Çok uzun bir geçmişe sahip bu sanat dalı, yapıldığı döneme ait kültürel, tarihsel özellikleri de günümüze taşımaktadır.